Kun pienoisautoilu kiinnostaa ja kiinnostusta lajin harrastamiseen olisi enemmänkin mitä omalla pihalla pystyy RC -autolla ajelemaan, saattaa autourheiluseuraan liittyminen tuoda lajiin uusia näkökulmia ja avata myös tien kilpailuihin. Suomessa on useita lajiseuroja myös autourheilussa, ja kovin kauas ei yleensä tarvitse lähteä kun harrastustovereita jo löytyy.

Tutustuimme satunnaisotannalla useampiin autourheiluseuroihin, joissa pienoisautoilu on yhtenä lajina. Aktiivisia pienoisautoilun harrastajia arvioidaan olevan Suomessa noin 1000. Tässä keskitymme nimenomaan RC -autoiluun ja sen harrastusmahdollisuuksiin.

Lahden urheiluautoilijat

Lahden Urheiluautoilijat eli Lahden UA on perustettu jo vuonna 1963, ja sillä onkin siis mittarissa jo kunnioitettavat 55 vuotta. Tällä hetkellä jäsentoiminnassa on mukana noin 230 autoharrastajaa, ja kilpailulisenssejäkin on vuositasolla noin 80.

Pienoisautoilu on yksi Lahden UA :n lajeista ja sitä on harrastamassa seuran nimissä kymmenisen jäsentä. Lahden Nastolassa, Kivijärven koululla on seuran käytössä mattorata, jossa ajellaan talvikaudella lauantaisin. Mattoradalla voi ajaa sähköautoilla, eikä oma auto ole aluksi välttämätön sillä seuran käytössä on oma Tamiya Mini. Harrastamiseen pääsee siis mukaan edullisesti, sillä kertamaksu on vain kympin luokkaa ja kokeilemaan luvataan pääsevän veloituksetta.

Seuran pienoisautoharrastajat ovat aktiivisia kilpailutoiminnassa, ja useat kiertävätkin kilpailemassa ympäri Suomen. Seuran suosituimmat lajit ovat sähkötouring, sähköcrossi ja polttomoottoricrossi.

Mikkelin Urheiluautoilijat

Mikkelin Urheiluautoilijat on myös vireä autourheiluseura joka on perustettu niinikään 1960 -luvulla. Seura on aktiivinen kilpailujen järjestäjä, ja vuositasolla kisoja onkin useampi. Erityisesti ralli on Mikkelin Urheiluautoilijoiden ominta osaamista, mutta myös pienoisautoilu on seurassa edustettuna.

Pienoisautoilu on Mikkelin Urheiluautoilijoissa koettu lajiksi joka vetää uutta nuorta verta mukaan seuran toimintaan. Pienoisautoilua varten onkin vuokrattu pysyvät harjoitustilat Otavan koulutilalta, eli rataa ei tarvitse purkaa jokaisen harjoituspäivän jälkeen. Seuran käytössä on myös ulkorata lentokentän läheisyydessä entisellä jokamiesrallin radalla. Nuorilta jäseniltä ei yhdistys peri jäsenmaksua, joten kynnys liittyä mukaan seuraan harrastamaan on pieni.

Kymen Pienoisautoilukerho

Kymen Pienoisautoilukerho eli KyPak on 1990 perustettu nimensä mukaisesti pienoisautoiluun panostava autourheiluseura. KyPakilla on todella hienot ulkoharjoitteluradat. Ulkoratoina on Kuusankosken urheilupuistossa sijaitsevat asfaltoitu rata ja päällystetty rata, sekä Tykkimäen huvipuistossa sijaitseva asfalttirata. Seura etsii tällä hetkellä uutta talviharjoitteluratapaikkaa.

Seura järjestää vuosittain kilpailuja, ja lajiin pääsee helposti mukaan vaikkapa kesäaikaan menemällä katsomaat harjoitteluja ulkoradoille. Seuran jäsenten suosiossa ovat mm. seuraavanlaiset pienoisautot: TSM -10, TP -10, Mini -10, LS -5. Numero lopussa kertoo auton mittasuhteen.

Pirkanmaan RC -autoilijat

Pirkanmaan RC -autoilijat eli PRC on vuonna 2004 perustettu seura nimenomaan radio-ohjattavien autojen harrastajille. Seuralla on hieno uudenkarhea sisärata Tampereen Sarankulmassa, ja rata on auki maksun maksaneille jäsenille peräti 24/7, eli lajia pääsee harrastamaan milloin vaan. Ratamateriaalina on keinonurmi sekä messumatto.

Myös PRC :n ulkorata on ajokaudella auki maksun maksaneille jäsenille 24/7, ja ainoastaan märällä tai pehmeällä kelillä ajelu on kiellettyä. Rata sijaitsee Nokian Koukkujärvellä, ja sillä on pituutta 290 metriä. Ajokoroke on katettu ja sähköt saatavilla.

Tampereen Urheiluautoilijat

Tampereen Urheiluautoilijat eli TamUA on myös 1960 -luvulla perustettu aktiivinen urheiluseura. TamUA: lla on hyvät puitteet autourheilulajien harrastamiseen ja myös oma kerhotalo Ralliranta.

Pienoisautoiluharrastajia TamUA :ssa on parisenkymmentä, ja SM -tasolla seitsemän. RC -autoilua varten TamUA :lla on kiinteä sisärata Nokialla, ja rata soveltuu useille eri autoluokille välillä 1:10 – 1:18. Kerholla on useampi erityyppinen auto joilla pääsee lajissa alkuun, eli TMS -10, TSS -10 sekä S4. Kerho kehuu autojensa olevan “kestäviä kuin panssarivaunut”, ja kerhossa autetaan mieluusti alkuun lajin parissa.