Pienoisautoiluharrastuken sanotaan syntyvän kun lajissa siirrytään ajamaan radoille muiden harrastajien pariin. Autourheiluseuraan liittyminen on yleensä edullista, vuositasolla puhutaan useimmissa seuroissa muutamien kymmenien eurojen jäsenmaksuista. Osalla seuroista radoilla ajaminen on jopa ilmaista. Toisissa seuroissa se on taas melko tyyristä, jopa kymmeniä euroja kuukaudessa, mutta tällöin voi olla mahdollista käydä ajamassa jopa 24/7 eli milloin vain haluaa.

Autourheiluseurat ovat toiminnassaan aktiivisia ja pienoisautoiluharrastajia tuntuu olevan joitakin kymmeniä aktiiveja per seura, ja näistä muutamat SM -tasolla kilpailevia ja kisoja kiertäviä ajajia. Kaikkiaan pienoisautoiluharrastajia on siis Suomessa tuhatkunta.

Tutustuimme Suomessa toimiviin aktiivisiin autourheiluseuroihin, joissa on lajina pienoisautoilu.

Turun Urheiluautoilijat

Turun Urheiluautoilijat TUA on perustettu 1964, eli yli viisi vuosikymmentä on seura aktiivisesti ollut mukana autoharrastuksessa. TUA lienee monelle tuttu etenkin Teijo-Talo -rallista, joka on Turun Urheiluautoilijoiden sekä Salon Urheiluautoilijoiden vuosittain ajettava tunnettu rallin SM-finaali.

Pienoisautoilu on yksi TUA :n lajeista. Harjoitusmahdollisuuksia seuralla on ulkorata M8, joka sijaitsee Turun Jyrkkälän nuorisotalon läheisyydessä. Radalla voi ajaa autoilla luokassa 1:8 tai sitä pienemmät. Seuran aktiivijäsenet pyrkivät olemaan radalla ajokaudella aina tiistai- ja lauantai-iltaisin, jolloin lajiin pääsee helposti tutustumaan myös uutena harrastajana.

Sisäratoja kerholla on peräti kolme, sillä seuran TUA Areena on toiminnan painopiste. Areenalla on maanantaisin kokeneiden kuskien illat, torstaisin aloittelijakerho sekä sunnuntaisin driftkerho. Seuralla on useita harjoitusautoja ja aina harrastelupäivinä annetaan apua harrastuksen aloittamiseen, eli kynnys lähteä mukaan harrastamaan on matala. Seuralla on myös laina-autoja joilla pääsee alkuun ilman omaakin autoa.

Rannikkoseudun RC -autoilijat

Rannikkoseudun RC -autoilijat on verrattain nuori autourheiluseura, sillä se on perustettu vuonna 2014. Toiminta keskittyy nimensä mukaisesti RC -autoihin, ja seura onkin muutaman vuoden sisään saavuttanut jo menestystä SM -tasolla saakka.

Harjoittelupaikkoina seuralla on ulkorata sekä sisärata. Ulkorata sijaitsee Raisiossa Kerttulan liikuntakeskuksessa. Sisärata rakennetaan talvikaudella yleensä viikottain Raision lukion liikuntasaliin, mutta rata on mallia siirrettävä ja välillä se on rakennettuna myös muihin tiloihin, esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten aikana.

Rannikkoseudun RC -autoilijat järjestää vuosittain vuodenvaihteessa kaksipäiväistä Stanukunkku -kilpailua yhdessä Raision seurakunnan RC -autokerhon sekä Autotehtaan autokerhon kanssa. Kerho myös tukee vahvasti kilpailutasolle pyrkiviä jäseniään hyvittämällä AKK -pienoisautoilulisenssimaksun kun kilpailija kisaa seuran nimissä kaksi ensimmäistä kauttaan.

Hyvinkään Urheiluautoilijat sekä Slot Racing Club Hyvinkää

Hyvinkään Autourheilijat ry :n käytössä on Hyvinkään Vauhtipuisto, ja siellä RC -autoilua varten on 350 -metrinen asfalttirata sekä 280 -metrinen maastorata. Radat ovat auki Vauhtipuiston aukioloaikojen mukaisesti.

Hyvinkäältä löytyy myös ura-autoiluharrastajien oma seura Slot Racing Club Hyvinkää, jolla on ollut kiinteät harjoitustilat seurakunnan työkeskuksen alakerrassa jo useamman vuosikymmenen ajan.

Ahveniston Autourheilijat

Ahveniston Autourheilijat ry eli AAU on legendaarisen Ahveniston moottoriradan yhteydessä toimiva autourheiluseura. Seuran yhtenä autourheilun lajina on pienoisautoilu, ja seuran pienoisautojaos pyörittääkin Hirvilammen RC- puistoa, joten harjoitusmahdollisuudet ovat erinomaiset. Puiston crossirata on tarkoitettu 1:8 ja pienemmän kokoluokan autoille, asfalttiradalla saavat ajaa myös 1:5 -luokan autot. Puisto on auki ajokaudella joka päivä. Sunnuntaisin on kerhopäivä jolloin radalla on mahdollisuus tavata aktiivisia harrastajia, jotka myös opastavat uudet harrastajat mielellään lajin pariin.

Talvikaudella seuran jäsenet voivat harrastaa RC -autoilua sisäradalla, joka rakennetaan perjantaisin Poltinahon seurakuntatalolle klo 17 – 21. Sisäradalla voi ajaa 1:10 ja sitä pienemmillä autoilla, ja ajovuorot on jaoteltu siten että samantasoiset autot ajavat samoissa erissä vartin välein jotta vaaratilanteita ei pääsisi syntymään ja kaikille harrastajille on yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa. AAU pyrkiikin järjestelyillä luomaan matalan kynnyksen kaikilla osallistua harrastamiseen. Radalla ajaminen on ilmaista, mutta rata rakentuu viikottain talkootyönä.