RC-autoilu on radio-ohjattavilla pienoismalliautoilla ajamista joko sisä- tai ulkotiloissa. RC -autoja on olemassa sekä sähkö – että polttomoottorilla toimivia, eli nelivetoisia, etuvetoisia ja takavetoisia malleja, kuten oikeissakin autoissa. RC -autot ovat oikeiden, kilpailutarkoituksiin käytettävien autojen pienoismalleja ja usein aitojen esikuviensa kaltaisia.

Esikuviensa kaltaisia

RC -autojen yleisimmät koot Suomessa ovat mittakaavassa 1:12, 1:10 sekä 1:8, eli siis suhteessa oikeisiin autoihin. Markkinoilla on myös 1:5 mittakaavassa olevia RC -autoja. Jokaisen luokan tunnuksen loppuosasta näkyy aina se, minkä mittakaavan autosta on kysymys. Autoille on omat kilpailuluokkansa sähkö -tai polttomoottorikäyttöisinä.

RC -autot ovat siis aitojen kilpa-autojen pienoismalleja ja ne ovat mahdollisimman tarkasti esikuviensa näköisiä. RC -autojen kori on materiaaliltaan muovia, eikä siinä saa olla mitään teräviä reunoja tai muita teräviä osia. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita, että jos

aidosssa auton esikuvassa on läpinäkyvä tuulilasi, sen pitää olla täysin samanlainen myös RC -autossa. Aivan samoin, jos aidossa esikuvassa autossa on spoileri, pitää myös pienoismallissa pienoismallissa olla sellainen. RC autojen korin tulee olla rungon, radiolaitteet, akut ja kaiken muun tekniikan osalta peittävä, paitsi korin aukoista kurkistaessa. Jokaisessa autossa saa aina olla vain yksi antenni.

RC -autoradat

RC -autoilla ajetaan, jotka ovat kyseiseen tarkoitukseen sopivia, eli ratoja voi siis rakentaa sisä- tai ulkotiloihin. Ajaessasi RC -autoilla julkisilla paikoilla, kannattaa aina ottaa muu ympäristö ihmisineen huomioon.

Sähkökäyttöinen radio-ohjattava auto on aina paras julkisilla paikoilla.

RC -harrastajan kannattaa pitää mielessään aina tietyt kohteliaisuus- ja

turvallisuusohjeet, eli parkkipaikka ei ole RC-autolle sopiva vaihtoehto.

Parkkipaikalla RC -autolla ajava on haitaksi muille parkkipaikan käyttäjille, ja oma RC -auto voi helposti myös saada alueella lommoja tai se voi osua muihin autoihin tai ihmisiin. RC-autoilua voi turvallisesti ja säännöllisesti harrastaa tarkoitukseen sopivilla radoilla. Ratojen parhaita puolia on aina se, että siellä voi harjoittaa ja testata omia ajotaitojaan ja tutustua toisiin lajin harrastajiin. Suomessa RC -harrastajia ja ratoja on runsaasti, joten ratoja löytyy sekä sisä- että ulkoversioina. Harjoittelupaikkoja voi löytää myös luonnontilassa olevista paikoista, kuten metsistä ja soramontuista.

Lajin turvallisuus ja kehitys nykypäivään asti

Pienoisautoilussa tärkeitä tekijöitä on isojen ja oikeiden autokilpailujen tapaan turvallisuus. RC-autoilla ajamisessa on muista autolajeista poiketen oma erityispiirteensä eli nostajat, sillä pienen kokonsa, keveytensä ja nopeutensa vuoksi autot joskus kaatuvat radalla. Nostajina toimivat yleensä ajajat vuorotellen. RC -autot ovat kehittyneet jatkuvasti vuosien saatossa, ja erityisesti moottorien osalta voidaan havaita huomattavaa kehittymistä.

Hiiliharjattomat moottorit ovat viime vuosikymmenien uutuus, jolloin ne

alkoivat korvaamaan vanhempia hiiliharjallisia moottoreita. Harjattomien moottorien tuottama hyötysuhde on selkeästi parempi kuin harjallisissa moottoreissa, eivätkä ne pääse tuottamaan myöskään liikaa lämpöä.

Hiiliharjattomat moottorit tuovat tehoa ja lisää ajoaikaa RC -autoille. Hiilettömät moottorit ovat myös lähes huoltovapaita, silä vain mahdollinen kosteus ja pöly saattavat kuluttaa auton laakereita.

Lithiumpolymeeri- eli LiPo-akkujen esiinmarssi on viime vuosina ollut myös uutta alallaan, jotka ovat tehneet akuista erittäin keveitä, tehokkaita ja kestäviä. RC -autoissa käytettävä LiPo-akku antaa tasaisesti virtaa, jonka

jälkeen akun tyhjetessä virransyöttö katkeaa välittömästi.

Entisissä NiMH-akuissa virransyöttö hiipui aina vähitellen, eli auton toiminta hyytyi hitaasti kyseisellä akulla ajettaessa. Harrastajien mielestä LiPo-akut ovat siis todella upea keksintö esimerkiksi lajin aktiiviharrastajille. Sosiaalisen median, eli internetin aikakausi on luonnostaan vilkastuttanut lajin pariin kuuluvien harrastajien verkostoitumista. Internetin aikakaudella on perustettu monia foorumeita lajin harrastajia varten ja myös kaikki lajiin liittyvä oleellinen tieto on helposti saatavilla.