Kun on aika hankkia oma RC -auto

RC -autoharrastusta aloittaessa tulee oman radio-ohjattavan auton hankinta jossain vaiheessa ajankohtaiseksi. Alkuun pääsee oman seuran autoillakin, mutta autokuume todennäköisesti iskee kuitenkin melko pian. Tällöin aletaan miettiä millainen auto olisi omaan tarpeeseen paras valinta. Mikä luokka kiinnostaa – rata-autoilu vaiko maastoautoilu. Sähkö- vai polttomoottorilla toimiva auto, kumpi olisi parempi valinta. Minkä mittakaavan auton haluaa hankkia. Voiko kyseeseen tulla käytetty auto vaiko aivan uusi. Millä budjetilla mennään. Onko tarkoituksena vain harrastella omaksi iloksi, vaiko osallistua myös kisoihin. Ja menestyäkin siellä kenties?

Hankkiessa RC -auton käytettynä voi saada huomattavasti tehokkaamman ja arvokkaamman auton edullisemmin kuin vastaavan uuden ostamalla. Käytetyn auton hankinnassa on kuitenkin omat riskinsä. Kun kiinnostava auto löytyy markkinoilta, kannattaa pyytää myyjältä useampi kuva eri suunnista. Onko autossa käytön jälkiä? Etenkin pohja paljastaa usein runsaat ajokilometrit. Jos se on kovin kolhuinen ja kulunut on autolla myöskin ajettu varmasti ahkeraan. Ja mitä enemmän on takana ajoa, sitä todennäköisemmin edessä on auton huoltoon perehtymistä ja korjauskustannuksia. On hyvä myös verrata käytettyä autoa uuteen vastaavaan tai esikuvan kuviin, puuttuuko autosta jotain tärkeää mikä siinä pitäisi olla. Ainakin kilpaillessa on RC -auton ulkoinen täydellisyys tärkeää.

Uutena RC -autoa hankittaessa on vaihtoehtoina joko RTR eli valmiina ajoon oleva auto, tai KIT jossa auto kasataan itse erilaisista komponenteista. Itse kasattuna autoon saa rakenneltua juuri sellaisia ominaisuuksia joita siihen haluaa, ja se onkin monen RC -harrastajan unelmana. Hintaa saa KIT -autoon rakennettua vaikka kuinka paljon, ja jos kyseessä on sama malli RTR tai KIT -sarjana, tulee KIT luultavasti kalliimmaksi näistä.

Helppo hankinta RTR

Ready to run eli RTR -autot ovat nimensä mukaisesti siis uusia RC -autoja jotka ovat valmiina ajoon ilman sen kummempaa kasaamista tai rakentelua. Kun aloittaa RC -autoharrastusta on RTR -auton valinta suositeltavaa, ainakin jos auton korjailu ja tuunaus ei ole ensimmäisenä mielessä. Näin harrastus ei hyydy heti alkutekijöihinsä innostuksen lopahtaessa vaativaa rakennussarjaa kasatessa tai autoa koko ajan korjatessa, vaan autolla pääsee ajamaan heti vain pienien alkuvalmisteluiden jälkeen.

Hankittaessa valmista RC -autoa on hyvä kuitenkin tarkistaa seuraavat asiat:

-tuleeko auton mukana akku ja laturi

-lisäakun hankinta – olisiko tarpeellinen

-olisiko syytä hankkia myös nopeampi laturi, vakiolaturi voi olla hidas

-tuleeko mukana ohjaimen paristot

-auton mukana tulee usein vain minityökalut, olisiko syytä hankkia muutama normikokoinen tarpeellinen lisäksi.

Kasattava KIT

Vaativammassa kilpakäytössä olevat autot ovat useinkin itse rakenneltuja. Niihin voi itse kasattaessa valita paremmat sähkökomponenttisarjat sekä viritysosat, ja näin autosta on mahdollista tuunata jo rakennusvaiheessa aivan toisentehoinen kuin valmis vastaava auto. Saman mallinimen omaavilla RTR ja KIT -autoilla voi tosiasiassa olla aivan eri ominaisuudet, ja KIT on se jossa ne todennäköisesti ovat paremmat. Tämä on hyvä huomioida myös käytettyä RC -autoa hankkiessa.

KIT -autoa hankkiessa on hyvä varmistua seuraavista seikoista:

-sisältääkö rakennussarja renkaat? Entäpä vararenkaan / kuuluuko sellainen aitoon esikuvaan esimerkiksi taakse

-sisältääkö rakennussarja korin ja tuulilasin? Onko kori itse maalattava, sisältyykö maalit

-onko mukana ajaja jos kyseessä avomalli? Entä maalit ajajan maalaamista varten

-työkalut, onko tarvittavat tai tuleeko jotain sarjan mukana. Pitääkö hankkia uusia

-tuleeko mukana liimat, öljyt

-mitä elektroniikkaa tulee sarjan mukana, mitä täytyy hankkia itse? Välttämättömiä ovat ainakin moottori, akku, laturi, ohjain, nopeudensäädin, radiolaitteet sekä sähkökomponentit.