Karting

Karting on autourheilussa se kaikista suosituin nuorisolaji. Tässä vaiheessa luodaan peruspohja ja ajotaito myöhempää autourheilua varten. Se on aitoa kilpaurheilua, jossa voidaan aloittaa omaa uraa jo hyvinkin nuoresta iästä alkaen. Nuorena ei vielä tarvitse olla suuret urasuunnitelmat mielessä ja ajaa voi vain ajamisen sekä hauskanpidonkin vuoksi. Harrastus kuitenkin kehittää ajotaitoja sekä reaktiokykyä tuoden taitoja myöhempää elämää ja jopa ajokorttiaikaa silmällä pitäen.

Lapsi ajamassa karting autolla.

Karting on nopeatempoinen laji

Mikroautoilu on melko haastava ja nopeatempoinen laji, joka vaatii keskittymistä myös yleisöltä. Tämä tekee siitä myös erittäin mielenkiintoisen seurattavan, koska tapahtumia riittää. Ulkoradoilla keskinopeudet nousevat usein jopa 70km/h. Heti ei kuitenkaan kannata lähteä ajelemaan niin kovaa kuin autolla pääsee vaan käydä koulutus ja opetella kunnolla, kuinka ajetaan turvallisesti sekä oikein.

Lajin pariin pääsee ehkä helpoiten, kun osallistuu paikallisen autourheiluseuran järjestämälle karting-kurssille. Koulutuksessa käydään läpi säännöt sekä ajaminen. Jos haluaa aloittaa lajin itsenäisesti, tulee mukana olla joku, joka osaa kuskia ohjata oikealle raiteelle. Omaa autoa ei tarvitse heti ostaa, vaan voi käydä esimerkiksi vuokra-autolla ajamassa karting-radoilla. Ajamisen voi aloittaa jo hyvinkin nuorena ja jo 6-vuotiaana on mahdollista päästä ensimmäiseen luokkaan.

Mikroautoilu on urheilua siinä missä moni muukin laji

Harrastuksena karting ei välttämättä ole vain sitä, että käydään ajamassa toisinaan muutama kierros. Jos haluaa tosissaan pyrkiä menestymään, on lajiin suhtauduttava urheiluna niin henkiseltä kuin fyysiseltäkin kannalta. Peruskunnon on oltava kohdallaan ja kantin kestettävä. Aina ei voi voittaa ja on oltava valmis ottamaan kritiikkiä vastaan tullakseen paremmaksi. Valmentajana toimivan henkilön on vain osattava toimittaa kritiikki niin, että se ei aiheuta harmia.

Karting on siitäkin hauska laji, ettei se erottele tyttöjä ja poikia toisistaan. He ajavat samoissa luokissa sekä kilpailuissa ja ikä on se, joka ratkaisee luokan. Ensimmäinen luokka on siis harrasteluokka, Cadett. Sinä vuonna kun kuski täyttää 10 vuotta, on hänen mahdollista osallistua kansallisiin kilpailuihin Mini60- sekä Raket -luokissa.

Autourheilustakin voi lyödä vetoa

Alaikäistä kuskia ei vielä vedonlyönti koske, mutta ehkä valmentaja voi hieman käydä kurkkaamassa mahdollisuuksia, kun kuski muistelee hyvin sujunutta ajoa. Autourheilustakin lyödään vetoa netin kautta melko paljon ja muitakin urheilulajeja on lukemattomia eri vaihtoehtoja. Samat vaihtoehdot löytyvät lajien harrastajille. Kuka sanoo, että kartingin tulisi olla se ainoa harrastus. Jos intoa riittää, miksei käyttäisi sitä hyödykseen. Urheiluharrastuksen avulla kuntokin pysyy hyvänä.

Autourheilu voi olla ponnahduslauta ammattilaisuuteen, kun monille formulakuljettajillemmekin on käynyt. Esimerkiksi Kimi Räikkönen, Heikki Kovalainen ja Valtteri Bottas ovat aloittaneet uransa kartingilla ja sehän tiedetään, missä he ovat nykyään. Laji on niin hauska, että heidätkin voi nähdä edelleen ajelemassa huvikseen mikroautoilla.

Karting sopii myös aikuiselle

Autoja on monen kokoisia ja pienoisautoilu voikin toimia kivana perheen yhteisenä aktiviteettina. Monet kaupungit tarjoavat mahdollisuuden ajamiseen hyvillä sisä- ja ulkoradoilla. Sisäradat ovat toiminnassa ympäri vuoden ja mahdollisuus päästä ajamaan on aina olemassa. Mainiona lahjanakin tällainen kokemus toimii, sillä monetkaan eivät välttämättä ole edes kokeilleet lajia. Sitä saattaa yllättyä, kun löytääkin itsestään vauhtihirmun.

Radoilla tarjolla on autojen lisäksi myös hyvät suojavarusteet, sillä ilman niitä autoihin ei ole asiaa. Vauhti on kova ja törmäyksiä sattuu eikä kukaan halua ihmisten loukkaantuvan hauskanpidon aikana, turvallisuus siis ennen kaikkea.

Talvisinkin karting on ulkona mahdollista, myös icekarting ratoja löytyy, joissa hurjastella pitkin sitä varten tarkoitettua jäärataa. Esimerkiksi Levillä on tällainen elämys tarjolla ja pakettiin kuuluu niin ohjausta kuin kunnon kisatkin karsintoineen ja finaaleineen. Tässä voisi olla hieman erilainen loma-aktiviteetti, jos haluaisi välillä hieman vaihtelua perinteisten touhujen sijaan. Tällaiset tapahtumat sopivat myös loistavasti vaikka työporukan virkistyspäiväksi.