Siirry suoraan sisältöön
Radio controlled car model in race on dirt track

Pienoisautoilu on suosittu harrastus

Pienoisautoilu on suosittu kilpailulaji

Pienoisautot, eli rc-autot ovat olleet suosittuja jo pitkään ja niillä käydään myös kisoja. Lajissa ajetaan kilpaa aivan kuten vaikkapa perinteisessä rallissakin. Erona on se, että pienoisautoilussa ajetaan rc-autoilla niille rakennetulla sisäradalla. Joskus kesäisin kisoja saatetaan järjestää myös ulkotiloissa. Kuljettaja ohjaa autoa kauko-ohjaimella. Lajissa on kaksi kilpailutapaa. Toinen sarja on ura-autoille tarkoitettu ja toinen radio-ohjattaville autoille tarkoitettu. Kilpailuja järjestetään ympäri Suomen. Myös useissa muissa maissa kilpaillaan kyseisessä lajissa. Useat suomalaiset harrastajat ovatkin kilpailleet menestyksekkäästi myös ulkomailla.

Tämä on myös laji, jossa tärkeässä osassa on rakentelu. Pienoisautoja voi nähdä myös erilaisissa näyttelyissä ja esimerkiksi pienoismallit Helsingissä kannattaa käydä katsastamassa aina kun siihen tulee tilaisuus.

Pienoismallit Helsingissä - pääkaupunki täynnä harrastajia

Pienoisautoilu kiinnostaa ihmisiä aivan maamme äärirajoja myöden. Mikäli asut Helsingissä, on sinulla mahdollisuus liittyä suureen harrastajajoukkoon. Pienoismallit Helsingissä löydät useamman harrastajakerhon tiloista, jossa autoja rakentelee innokkaat harrastajat. Toki harrastajia ja pienoismalleja löytyy muualtakin.

Mikäli haluaa liittyä kyseisen lajin innokkaiden ja asiantuntevien harrastajien joukkoon, kannattaa etsiä vaikkapa netin kautta itselleen sopiva lajin kerho. Harrastajien kerhoja löytyy lähes jokaisesta isommasta kaupungista ja useasta pienemmästäkin kaupungista. Kerhon kautta saat tietoa rakentelusta ja kilpailuista, joita lajin parissa säännöllisesti järjestetään ympäri Suomen.

Pienoisautoilu

Pienoisautokilpailujen säännöt

Pienoisautokilpailuissa kuten kaikissa muissakin kilpailuissa on omat sääntönsä, joita kaikkien on noudatettava. On esimerkiksi olemassa tiettyjä rajoituksia, jotka estävät kilpailuihin osallistumisen. Voi olla, että mikäli on osallistunut viimeisen kahden vuoden aikana kilpailuihin ja niittänyt niissä palkintoja, ei hetkeen voi osallistua uusiin kilpailuihin. Kilpailijan ikä saattaa olla myös este. Ikä määräytyy kuluvan vuoden tammikuun mukaan.

Myös sääntöjen rikkomisen varalta on määrätty toimenpiteitä. Mikäli esimerkiksi ajaa radalla varomattomasti, saattaa siitä seurata rangaistus. Pahimmillaan rangaistus voi olla jopa elinikäinen kilpailukielto. Myös vasten ajosuuntaa ajaminen ja rikkinäisellä autolla ajaminen ovat rangaistukseen johtavia seikkoja. Rc-autot ovat siis kilpailuissa aina ehjiä ja kilpailukuntoisia kaikin puolin. Myös kilpailusta pois jääminen pitää ilmoittaa, jotta välttyy rangaistukselta.

Pienoisautoilu

Pienoisautoilu - autoradat eroavat toisistaan

Mikäli laji kiinnostaa, kertoo Atalarc lajista kaiken tarvittavan, jotta pääsee alkuun. Lajissa radat eroavat toisistaan. Osa kilpailuista pidetään sään salliessa ulkotiloissa kesäaikaan. Suuri osa kuitenkin pidetään Suomessa sisätiloissa. Sisäradat rakennetaan aina kokolattiamatolla katetulle alueelle. Ulkotilojen radat ovat joko asfalttiratoja tai maa-aineksen päällä olevia. Maa-aineksen päällä oleva rata on tarkoitettu maastureille. Monissa kaupungeissa on useita sisäratoja, jotka ovat harrastajien vapaassa käytössä.

Pienoisautot eroavat paljonkin toisistaan, jonka vuoksi luonnollisesti myös radat eroavat toisistaan. Moni lajin aktiivinen harrastaja ajaa kilpaa myös maasturilla, jolloin kilpailukausi keskittyy etenkin Suomessa kesään. Tämän takia moni suomalainen lähteekin merta edemmäs kilpailemaan. Maastureilla voi kilpailla ulkoradoilla useissa maissa ympäri vuoden ja tämä houkuttaa monia suomalaisia lähtemään ulkomailla järjestettäviin kisoihin.