Siirry suoraan sisältöön

Hyvä maastoauto kulkee maastossa kuin maastossa

  • tehnyt
Hyvä maastoauto vie minne vaan.

Hyvä maastoauto on varma ja luotettava ajoneuvo. Maastoautot on luotu kulkemaan vaativissa tieolosuhteissa, mutta kulkevat myös tien ulkopuolella eli NS offroadeilla sen mahdollistavien ominaisuuksien ansiosta. Markkinoille on luotu myös niin kutsuttuja katumaastoautoja, joita ei ole enää tarkoitettu maastokäyttöön. Niistä puuttuvat maastoautojen tärkeimmät ominaisuudet ja näin ollen ne menettävät toimintakykynsä heti tien ulkopuolella. Katumaastoautoja voisi siis kuvailla enemmänkin korkeiksi autoiksi liikennekäytössä.

Hyvä maastoauto ja sen ominaisuudet

Maastoauto on luotu kulkemaan myös tien ulkopuolella ja sen mahdollistavat erilaiset tarkkaan mietityt ominaisuudet. Maastoautoille tyypillistä on suuret ja korkeakuvioiset renkaat, korkea maavara ja hyvät lähestymis-, jättö- sekä ramppikulmat. Maastoautot ovat nelivetoisia mikä tarkoittaa, että sen kaikki neljä pyörää vetävät samanaikaisesti. Niistä löytyy alennus- ja jakovaihteisto, mikä mahdollistaa nelivedon. Osasta autoista löytyy myös lukittava tasauspyörästö, mikä auttaa vaikeissa maastoissa kulkua.

Rc-autot ovat pienoismalleja oikeista autoista, joita ohjataan radio-ohjauksella. Näilläkin on mahdollista ajella haastavammassakin maastossa, kuten maastoautoilla. Lähettimeen kuuluu kolme osaa eli lähetin, vastaanotin ja servot. Ulkonäön lisäksi autoihin on kopioitu erilaisia ominaisuuksia oikeista autoista vastaamaan todenmukaisuutta. Maastoautot kulkevat siis vaikeakulkuisessa maastossa, ralliautot lennättävät hiekkaa kun taas rata-autot loistavat tasaisilla pinnoilla. Pienoismalleista löytyy joko sähkö-, nitro- tai polttomoottori.

Mihin maastoautoa tarvitsee nykypäivänä?

Suomessa tiet on päällystetty asfaltilla tai soralla ja joka paikkaan pääsee ihan tavallisellakin autolla. Mihin maastoautoa siis enää tarvitsee? Se on ihan makuasia, monet pitävät maastoautojen ulkonäöstä. Maastoauto tarjoaa kuitenkin turvallisuutta huonoissa sääolosuhteissa ihan tavallisellakin tiellä ja tarjoaa myös vetovoimaa esimerkiksi trailerin vetämiseen. Ja edelleen tänä päivänä löytyy harrastelijaporukkaa, jotka haluavat pistää maastoauton äärirajoilleen erilaisissa maastoissa.